zondag 18 november 2012

Deze schade wordt niet gedekt


Deze schade wordt niet gedekt.

Langzamerhand gaat het stof weer wat liggen.
“Alles went, zelfs hangen” is een spreekwoord dat momenteel het meest op de positie van de VVD van toepassing lijkt.
We zakken nu niet meer in de peilingen (zondag 18 november van 23 naar 24 zetels bij de Hondt), maar ik spreek geen VVD’er die blij of enthousiast is met het huidige resultaat.
Drie weken terug nog maar. Wat een sterk merk waren we.
We waren rechts, we waren degelijk, we waren betrouwbaar en hadden harde principes. Dat beloonde de kiezer met 41 zetels, een all time high, en het leek alleen maar beter te kunnen.
En nu? Nu dat stof is gaan liggen?
Het nivelleren als principe is gebleven, alleen de methode is veranderd.
Daar hebben we 250 miljoen structureel (elk jaar opnieuw!) uit het infrafonds voor moeten inleveren en het inkomensafhankelijke eigen risico is nota bene gebleven. De koopkrachtplaatjes geven nog steeds grote verliezen voor sommige groepen, vooral ouderen, en de samenhang is velen nog compleet duister.

Toch zullen we verder moeten. Ik moet helaas ook constateren dat de huidige situatie is zoals die is en niet meer zal veranderen. Mark Rutte heeft laatst nog een klemmend beroep gedaan om de rijen weer te sluiten. Dat begrijp ik. Natuurlijk is dat ook nodig. Maar niet zo maar. Voordat wij met onze VVD weer verder kunnen zullen we, volgens mij, nog drie dingen moeten doen.

·         In de eerste plaats zullen we alle uitschieters (denk bv. aan de 16% verlies voor  gepensioneerden) moeten repareren en weer in de bandbreedte van teruggang, zoals die voor de meesten geldt, terugbrengen. Daar moet z.s.m. duidelijkheid over komen.

·         In de tweede plaats zullen we kei- en keihard moeten vasthouden aan al die zaken in het regeerakkoord die we “onze VVD winstpunten” noemen.
Hoe hard die straks ook zullen aankomen bij onze partner de PvdA. Jammer dan. Daar kunnen we ons niets op veroorloven.
Gedeelde smart is halve smart. Daar gaan we geen duimbreed meer van afwijken!

·         En in de derde plaats moet er een diepgravend onderzoek komen naar hoe er zo vreselijk geprutst heeft kunnen worden.
Naar het hoe, het wat, maar ook naar het wie.
Niet alleen naar het deel na de presentatie maar ook naar de gevoerde onderhandelingen.
Als we ergens van kunnen leren dan is het van die afgelopen onderhandelingen. Nooit meer mag een geïsoleerd clubje VVD onderhandelaars zich zo “los kunnen zingen” van de achterban.

A.s. maandagavond maar eens gaan luisteren naar de uitleg die Henk Kamp gaat geven in Westervoort.
Want wat ik het meeste heb gehoord in alle gesprekken met Gelderse VVD’ers in de afgelopen dagen, was de oprechte verzuchting “hoe heeft onze Henk Kamp dit in godsnaam kunnen laten gebeuren?”
En dan volgende week zaterdag naar het congres in Den Bosch. Maar weer wat motivatie tanken.
Daarmee moeten we dan de komende jaren weer spetterhard gaan werken aan het aanzien van de VVD.
Want mijn harde overtuiging dat de principes van mijn VVD het beste voor Nederland zijn, blijft recht overeind, daar veranderd dit helemaal niets aan.
Bij het volgend kabinet moet er sowieso zo min mogelijk licht zitten tussen het regeerakkoord en het VVD programma. Nooit meer waterverf!
Weer stijgen voor vooral de komende gemeenteraad- en Statenverkiezingen in 2014 en 2015. Want als het zo blijft zullen die er het meest van gaan merken. Terwijl ze er niets mee van doen hebben.

Dat stond niet in mijn politiek polis. Die schade is eigen risico, is helaas in het geheel niet gedekt.

Chris van den Bos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten