zondag 29 april 2012

Arnhemse Avonturen 26

Arnhemse Avonturen 26
Wat een weken. Een politieke rollercoaster zonder weerga. Eerlijk gezegd niet iets waar ik op gehoopt had. Mijn ideale beeld was een voorzetting van Rutte 1 geweest. Maar als de PVV (lees Wilders) zo kinderachtig met verantwoordelijkheid omgaat, dan houdt alles gewoon op.
Het was een schok die onmiddellijk de vraag: “en hoe nu verder?” op het netvlies bracht. Als VVD hebben we altijd de begrotingsdiscipline als eerste prioriteit gehad. Niet omdat “Brussel het wil”, dat is een populistische drogreden. Gewoon omdat wij het allemaal (zouden moeten) willen.
Hoe moest dat nu verder? Ik zag het donker in. Het Kunduz-verhaal heeft ons als VVD weer het e.e.a. gekost, maar de begrotingsdiscipline hebben we tenminste bereikt. Dat is het echte landsbelang. Wat ook opviel was de snelle deconfiture van Diederik Samsom. Ik ging bijna terugverlangen naar Job Cohen. Dan stond er een (weliswaar hakkelende) bestuurder, maar toch. Nu stond er een belegen actievoerder met alleen oog voor het eigen partijbelang.
Niet voor niets lieten prominente PvdA’ers en ca. 60% van de leden weten het "Samsom-besluit” te betreuren. De latere steun van de gestaalde kaders op de PvdA dag, deden daar niets meer aan af. Gelukkig hebben wij in Arnhem een stevige coalitie met duidelijke afspraken, waar we elkaar scherp aan houden. M.a.w. tijd om weer aan Arnhem te denken.

Eerst op dinsdag 10 april iets persoonlijks. De start van de puppy cursus met onze Gregor. Met je oude hond denk je dat het altijd zo gemakkelijk gaat. Pas met de nieuwe pup merk je hoeveel ingesleten patronen er waren. Nu, op een regenachtig grasveld, beginnen we weer van voor af aan.

De opvolgende woensdag zijn wij als commissie MIE uitgenodigd bij de firma NXP in Nijmegen. Doel is nader kennismaken met de NOVIO Tech Campus die op het terrein van NXP gepland staat. De ontvangst is van een zwaar kaliber. Directieleden van NXP en Radboud zijn onze gesprekspartners. Triest is het dan te moeten constateren dat er maar 5 Statenleden die dag de moeite hebben genomen. Temeer triest, omdat juist dit soort initiatieven zo broodnodig zijn om onze welvaart ook in de toekomst te kunnen behouden.
Maar goed, nuttige ochtend en goede contacten gelegd. In de middag diverse informatie bijeenkomsten in het HdP in Arnhem en aansluitend start om 17.30 de commissie MIE. Wederom met een agenda die niet in een avond te behappen is. Veel punten vallen onder mijn woordvoerderschap dus ik heb een drukke avond.

Donderdagavond 12 april is er een bewonersbijeenkomst in Miste. Ook in het wonderschone Winterswijk hebben enkele boeren het plan opgevat om gigantische windmolens te gaan plaatsen. Er is spontaan een comité opgericht om dit tegen te gaan en de zaal zit bomvol met honderden omwonenden. Gelukkig kan ik ook nog het e.e.a. aan de avond bijdragen. Het plan is die avond door de initiatiefnemers teruggetrokken.

Zaterdag 21 april in de ochtend naar Westervoort. Onderwerp is een VVD bijeenkomst over de voorgenomen beëindiging van de WGR + rond Arnhem / Nijmegen. Ook daar een groot gezelschap. Ditmaal diverse VVD bestuurders uit de deelnemende gemeentes, een aantal Statenleden en onze twee gedeputeerden. Een van de opmerkingen is “dit gaat door, zolang dit kabinet regeert”. Later die week zal blijken wat een hoog profetisch gehalte deze opmerking heeft.

Maandag 23 april zitten we alweer in zaal Wieleman in Westervoort. Ditmaal eerst een paar uurtjes fractievergadering en daarna de ALV van de KC Gelderland. Uiteraard is het politieke drama van het voorbije weekend “het” onderwerp van die avond. Aanwezig zijn ook onze 2e Kamerleden Johan Houwers en Anouschka van Miltenburg. De zaal wordt dus gedetailleerd bijgepraat over de loop der dingen. Ook de voorbereiding op de komende verkiezingen komt ruim aan de orde. Niemand had het voorzien, maar richting september dit jaar krijgen we het allemaal weer druk.

Woensdag, Statendag. Een soort variatie op “woensdag, gehaktdag”. De ochtend gaat voorbij met het onderwerp “Regio contracten”. Pas in de middag komen twee agendapunten uit mijn woordvoerderschap aan de beurt. Het eerste is belangrijk voor het MKB en de maakindustrie. Het college zet doorlopend in op de topsectoren (Food, Health en EMT) terwijl wij ook aandacht vragen voor de “gewone bedrijven”. De bulk van onze Gelderse werkgelegenheid zit in het MKB. Regelmatig wordt dat wel toegezegd, maar komt wat halfslachtig in de voorstellen terug. Nu dienen we als VVD een amendement in, om definitief alle regelingen ook voor de algemene maakindustrie van toepassing te laten zijn. Daarbij omschrijven we in een motie aanvullende maatregelen. Het amendement wordt ruim en de motie net aangenomen.
Later zal VNO/NCW haar blijdschap hierover in een apart persbericht laten weten.
Een tweede punt waar ik veel aandacht aan schenk zijn al die giga windmolens die men hier en daar in ons mooie Gelderland wil plaatsen. Als VVD stellen wij voor niet door te gaan met windmolens mar in te zetten op windturbines. Die dan, “de plaatselijke gemiddelde boomhoogtes” niet overstijgen. Het is een onderwerp dat de pers haalt en waar helaas geen meerderheid voor te vinden is. Op de VVD Gelderland site zal ik daar een apart verhaal over schrijven. Jammer, maar we gaan door!

Donderdag 26 april heb ik, samen met Anja Prins, nog een werkoverleg met vertegenwoordigers van het MKB. We ontmoeten elkaar ergens in Lieren (vlak onder Apeldoorn). Weer een flink stuk sturen voor twee uur overleg, maar het is de moeite waard. Deze maanden nemen we in de Staten veel besluiten over de financiële ondersteuning van innovatie in ons Gelders bedrijfsleven. Dan zijn dit soort contacten goud waard.

En zondags? Ach dan schrijven we weer blogjes zoals deze!

Chris van den Bos, Statenlid Gelderland Meer VVD nieuws vindt U op vvdgelderland.nl of vvd.nl Voor reacties: c.vdbos@gelderland.nl of c.vdbos@xs4all.nl mobiel: 06-46617253, Twitter: @ChrisvandenBos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten